În urma condamnării definitive la pedeapsa închisorii cu executare, unul dintre clienții biroului nostru de avocatură a obținut desființarea acestei pedepse în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Efectul soluției de anulare a mandatului de executare a pedepsei închisorii, obținute în fața instanței supreme, a constat în punerea de îndată în libertate a persoanei judecate.

Prin hotărârea definitivă a Curții de Apel Timișoara, În baza art. 421 pct. 2 lit. b C.p.p., instanța a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare împotriva sentinţei penale nr. ---/--.--.2022 a Judecătoriei Sânnicolau Mare, pronunţată în dosarul nr. ----/---/2022. A desființat în parte sentinţa apelată şi rejudecând, a dispus condamnarea inculpatului ---- ---- ----- la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. În baza art. 323 C.p. raportat la art. 396 alin.10 C.p.p. condamnarea acelaşi inculpat la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. În baza art.39 alin.1 lit.b C.p.raportat la art.38 alin.1 C.p. aplicarea inculpatului a pedeapsa cele mai grele, de 1 an închisoare, la care adaugă un spor de 2 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare. Înlătură aplicarea dispoziţiilor art.83 şi 85 C.p. privind amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa în regim de detenţie. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin intermediul grefei instanţei, azi, 02.02.2023.

Fiind asistat de către Law Office Arsulescu, clientul nostru a promovat calea extraordinară de atac a recursului în casație în fața instanței supreme, judecată în urma căreia, soluția a fost dată în deplin acord cu ceea ce noi am solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație formulat împotriva hotărârii Curții de Apel Timișoara, a casat Decizia penală atacată, a anulat mandatul de executare a pedepsei închisorii, și a trimis cauza spre rejudecare aceleiași instanțe.

                             

În motivarea recursului în casație, apărările învocate pentru clientul nostru au fost concentrate pe faptul că hotărârea definitivă de condamnare a Curții de Apel Timișoara este nelegală, încălcând principiul de drept non reformatio in pejus. Aceasta deoarece, instanța de apel a aplicat pedeapsa închisorii cu executare în pofida faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare nu a cerut o asemenea pedeapsă, ci a formulat apel în favoarea inculpatului.

Astfel, în contextul în care Ministerul Public a atacat dispozițiile primei instanțe prin calea de atac a apelului, formulat în favoarea inculpatului, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis desființarea hotărârea Curții de Apel Timișoara, tocmai pentru motivul că instanța de control judiciar nu poate dispune agravarea situației inculpatului dacă niciuna dintre părțile procesului penal nu a cerut-o.

Acest rezultat remarcabil ne conosolidează poziția de avocați specializați în Dreptul Penal din Timișoara, specializați în rezolvarea cazurilor complexe de drept penal. Contactați Law Office Arsulescu pentru a discuta despre cazul dvs. și pentru a beneficia de serviciile unei echipe dedicate, gata să vă apere drepturile și să vă ofere servicii juridice eficiente. Luați legătura cu cei mai buni avocați din Timișoara pentru a vă asigura că veți obține rezultatele dorite.

Dacă vă confruntați cu probleme juridice similare sau aveți nevoie de asistență legală în orice alt domeniu, suntem aici pentru a vă oferi serviciile juridice necesare. Contactați echipa noastră din Timișoara și beneficiați de experiența și dedicarea noastră în rezolvarea cazurilor complexe de Drept Penal, Dreptul Muncii, Drept Civil, Drept Comercial ș.a.

Solutia Înaltei Curți de Casație și Justiție